Astım HastaLaRında D Vitamin Düzeyi
+ Chatlaq.Net Efsane Forum » TuTQu Forum Eğitim Öğretim » Sağlık ve Yaşam (Moderatör: demokrasi)

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Astım HastaLaRında D Vitamin Düzeyi  (Okunma Sayısı 30 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : Haziran 21, 2010, 07:40:49 ÖS »
TiYLia
First Lady
TuTQu Süper Üye
*

Başarı: 1267
Çevrimdışı Çevrimdışı

Astım HastaLaRında

D Vitamini Düzeyi

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

D vitamini düzeyi düşük astım hastası çocuklar, alerjiye daha yatkın

Journal of Allergy & Clinical Immunology dergisinde yayımlanan

makalelerinde Ulusal Yahudi Sağlık Merkezi’nden Doktor Daniel Searing ve meslektaşları D vitamininin, astımın ilaç tedavisindeki en önemli denetleyici olan kortikosteroitlerin etkisini arttırdığını bildirdiler. Çalışmalarında D vitamini düzeyi düşük astım hastası çocukların alerjiye daha yatkın olduklarını, akciğer işlevlerinin düşük olduğunu ve daha fazla ilaç tedavisi gördüklerini belirten Dr. Searing, diğer yandan bulgularının D vitamini desteğinin astım hastası çocuklarda steroid direncinin tersine çevrilmesine ve hastalar için gerekli etkili steroid dozunun azaltılmasına yardımcı olabileceğini saptadıklarını söylüyor.

Araştırmacılar Ulusal Yahudi Sağlık Merkezi’ndeki 100 pediatrik astım hastasının elektronik sağlık kayıtlarını incelediler. Toplam hasta sayısının % 47’sinde D vitamini düzeyi 30 nanogram/milimetre’ nin (ng/ml) altında, yani yetersiz düzeyde, % 17’sinde 20 ng/ml’nin altında, yani D vitamini eksikliği olarak değerlendirilecek düzeyde görüldü. D vitamini eksikliği olan hastalarda, alerji göstergesi olan IgE düzeyi genellikle daha yüksekti ve bu hastalar deri testinde daha çok alerjene pozitif yanıt verdiler.

D vitamini eksikliği görülen hastalarda köpek, ev toz akarları gibi kapalı ortam alerjenlerine karşı daha yoğun alerjik yanıt gözlendi

D vitamini eksikliğinin, aynı zamanda kişinin nefes alırken bir saniyede alıp verdiği hava miktarı yani FEV1 ile akciğerdeki diğer bir işlerlik ölçütü olan FEV1/FVC’nin düşük olmasıyla ilişkili olduğu saptandı. D vitamini eksikliği olan hastalarda, solunum ya da ağız yoluyla steroidlerin ve uzun süre etkili angonistlerin (bronş açıcı) kullanımının daha fazla olduğu gözlendi. Doktor Donald Leung bulgularının iki olası açıklaması olduğunu belirtiyor. Ya D vitamini eksikliği daha fazla kortikosteroit tedavisi gerektirecek kadar astımın ciddiyetini arttırıyor ya da D vitamini doğrudan steroid aktivitesini etkiliyor ve D vitamini düzeyinin düşük olmasıyla steroidlerin etkisi azalıyor, dolayısıyla aynı etkiyi gösterecek daha fazla ilaç kullanımı gerekiyor.

Dr. Leung’a göre araştırmaları, D vitamininin kortikosterotilerin fonksiyonları nı arttırdığına işaret ediyor. Dr. Leung, eğer gelecekteki çalışmalardan bu bulguları onaylayacak sonuçlar elde edilirse D vitamininin, astım hastalarının solunum şikâyetlerinin daha az ilaç kullanarak kontrol altına alınmasında yardımcı olabileceğini vurguluyor.

KAYNAK: Bilim ve Teknik - TÜBİTAK / Mayıs 2010 / Özlem İkinci
Bu Sayfayı Paylaş
Facebook'a Ekle Google Ekle Yumile Ekle Yahoo Ekle Msn Ekle Netspace Ekle Ask Ekle Clesto Ekle Digg Ekle Reddit Ekle Furl Ekle Del.icio.us Ekle Submit to Jeqq Spurl Ekle Technorati Ekle Newsvine Ekle Simpy Ekle BlinkList Ekle Shadows Ekle

Bırak... Sorma...
Hanesi boş kalsın ismine yüklediğim anlamın
Aşk de... Nefret de... Ne dersen de...
Ben bile bilmezken bendeki vazgeçilmezliğin sebebini
Bırak sözcüklerin kafası karışmasın...
Bir kelimeye...
Bir dizeye...
Bir şiire sığamıyacak kadar ağrılı harflerim...
« Yanıtla #1 : Haziran 21, 2010, 08:41:15 ÖS »
Kardelen20
Moderator
TuTQu Bitanesi
*

Başarı: 50
Çevrimdışı Çevrimdışı

Olmuyorsa , zorlamayacaksın!...

astım hastaları alerjiye daha yatkın oluyor benim kuzenim de astım hastası toza gelemiyor bir de kolonya da tıkıyor kendisini...emeğine sağlık paylaşımın için...
Bu Sayfayı Paylaş
Facebook'a Ekle Google Ekle Yumile Ekle Yahoo Ekle Msn Ekle Netspace Ekle Ask Ekle Clesto Ekle Digg Ekle Reddit Ekle Furl Ekle Del.icio.us Ekle Submit to Jeqq Spurl Ekle Technorati Ekle Newsvine Ekle Simpy Ekle BlinkList Ekle Shadows Ekle

« Yanıtla #2 : Haziran 22, 2010, 12:08:41 ÖÖ »
TiYLia
First Lady
TuTQu Süper Üye
*

Başarı: 1267
Çevrimdışı Çevrimdışı

Son zamanlarda aşırı artışlar oldu bu astım alerji hastalıklarında Masum
Bu Sayfayı Paylaş

Bırak... Sorma...
Hanesi boş kalsın ismine yüklediğim anlamın
Aşk de... Nefret de... Ne dersen de...
Ben bile bilmezken bendeki vazgeçilmezliğin sebebini
Bırak sözcüklerin kafası karışmasın...
Bir kelimeye...
Bir dizeye...
Bir şiire sığamıyacak kadar ağrılı harflerim...
« Yanıtla #3 : Haziran 24, 2010, 02:23:41 ÖÖ »
Kardelen20
Moderator
TuTQu Bitanesi
*

Başarı: 50
Çevrimdışı Çevrimdışı

Olmuyorsa , zorlamayacaksın!...

Son zamanlarda aşırı artışlar oldu bu astım alerji hastalıklarında Masum
evet oldu adaşım...
Bu Sayfayı Paylaş

Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv
|Site Map | Arşiv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
vBulletin Theme Design by TurkloRD
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.062 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu