Bireysel Vizyon.
Hayallerinizi kovmayınız, çünkü onlar gittiler mi, belki siz kalırsınız, fakat artık yaşamıyorsunuz demektir” - M.Twain
Öncelikle tüm bireyler için geçerli bireysel gelişim formüllerinin önerilemeyeceğini belirtelim. Çünkü bu, bireylerin yaşam felsefeleri ve yaşamdan ne bekledikleri ile ilintilidir. Yaşam felsefesi bireyin dünyayı algılama biçimi ve kendi varlığına yüklediği anlamdır. Bireysel ilke ve değerler yaşam felsefesinin bir görünümüdür ve gündelik sorunlara yaklaşımında bireye rehberlik eder.
Vizyon kavramı günümüzde daha çok firmalar için kullanılmaktadı r. Ancak bireylerin de kendi yaşamları ile ilgili vizyonlarını belirlemelerine hiç bir engel yok.
Bireysel vizyonu açıklamak için kitabımda kullandığım iki örneği buraya aktarmam sanırım oldukça yararlı olacak :
Şu anda 20 yaşındasınız. Bundan 50 yıl sonra, 70 yaşınıza geldiğinizde neler yapmış olmak isterdiniz? Bu öyle bir nokta olmalı ki geriye dönüp baktığınızda “Keşke şunu da yapmış olsaydım veya şöyle yapmış olsaydım.” dememelisiniz.
Ya da bir başka varsayım(1): Bir an için kendi cenaze töreninizi (ya da anma gününü) gözönüne getirin. Törende dört kişi konuşacak : İlk konuşmacı aileniz ve akrabalarınız arasından birisi. İkinci konuşmacı dostlarınızdan biri ve bir insan olarak sizi anlatacak. Üçüncü konuşmacı işyerinizden ya da mesleğinizden. Son konuşmacı da hizmet verdiğiniz toplumsal bir kurumdan. Tüm bu konuşmacıların sizinle ve yaşamınızla ilgili neler söylemelerini istersiniz? Sizi, nasıl eş, anne, baba, evlat, akraba, dost, iş arkadaşı, meslektaş, vatandaş olarak yansıtmalarını istersiniz? Törene katılanların sizde ne tür bir kişilik görmüş olmalarını, ne tür başarılarınızı ve katkılarınızı hatırlamalarını isterdiniz?
Bireysel vizyonumuz, yarınımızın bugüne izdüşümüdür, gelecekte olmak istediğimizin bu günden tasarlanmasıdı r. Bireysel vizyonumuz, bize sadece ne olmak istediğimizi değil, bunu nasıl gerçekleştireceğimizi de gösterir, yani ilke ve değerlerimizi de içerir. Bu yüzden bireysel vizyonumuz yaşam felsefemiz ile de yakından ilintilidir. Yaşam felsefemiz bugünkü düşünce biçimimiz olarak bireysel vizyonumuzun belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Buna karşın bireysel vizyonumuzu belirlemek için yaptığımız çalışmalar da yaşam felsefemizi etkiler.
Bireysel gelişim, ancak bireysel vizyon belirlenmiş ise sözkonusu olabilir. Eğer bir vizyonumuz yok ise, ulaşılabilecek hedeflerimiz de yok demektir. Oysa bireysel gelişim için öncelikle vizyonumuzu ve buna bağlı olarak da yaşamla ilgili hedeflerimizi belirlemiş olmamız gerekiyor. Çünkü bir gelişim olabilmesi için bulunduğumuz ve varmak istediğimiz noktaları bilmeliyiz.
Böylece başlangıçta sorduğumuz soruları kısmen cevaplamış olmaktayız : Bireysel gelişimin başlangıç noktası bireysel vizyonu belirlemektir. Bireylerin vizyonları da birbirinden farklı olacağından, bireysel gelişimde herkes için geçerli altın kurallar yoktur. Bu yüzden belirlediğimiz vizyonumuza göre gelişim planımızı da kendimiz yapmak durumundayız.
Peki bireysel vizyonumuzu nasıl belirleyeceğiz ?
Bunun için şu iki sorunun yanıtını bulmak durumundayız :
“Ben kimim (neyim)?” ve “Ben ne olmak istiyorum?”.
İlk soru ilke ve değerlerimizle ilgilidir. Çünkü ilke ve değerlerimiz kendimizi tanımlamamızda önemli bir araçtır. İkinci soru ise aslında “ne için yaşıyorum ?” ya da “yaşamımın anlamı ne?” sorularının özel bir halidir. Tabi burada bu soruların yanıtlarını “soyut insan” için değil, “kendimiz” için bulacağız. Yoksa felsefecilerin yıllardır üzerinde tartıştığı bu konunun içinden çıkmamız mümkün olmaz.
Şimdi çoğunuzun “iyi güzel de, bu anlattığınız hep soyut şeyler, bireysel vizyonumuzu belirlemek için somut olarak ne yapmalıyız?” dediğinizi duyar gibiyim. Kuşkusuz bu konularda bazı somut önerilerim olacak, ancak bunun için gelecek yazımı beklemeniz gerekecek…
(1) Stephen R.Covey’in “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” adlı kitabından alınmıştır.